Nieuwsbericht

Inventarisatie begraafplaats Achterveld in Dedemsvaart voltooid

De inventarisatie van begraafplaats Achterveld in Dedemsvaart is deze week voltooid. Het resultaat is online beschikbaar via de sites van Graftome en Online-begraafplaatsen.

De gemeentelijke begraafplaats Achterveld te Dedemsvaart is in 1905 in gebruik genomen. In 1947 is de uitbreiding in gebruik genomen. De laatste nieuwe graven zijn uitgegeven in 1977. Op deze begraafplaats zijn relatief veel inwoners van de Drentse gemeente Zuidwolde begraven, die georienteerd waren op het nabij gelegen Dedemsvaart.

De oudste begraafplaats van Dedemsvaart ligt in de Mulderij en dateert uit 1840. Hier zijn de eerste generaties Dedemsvaarters begraven en de bewaard gebleven grafzerken laten ondermeer de namen zien van de verveners die in Dedemsvaart groot werden en vanuit hun residentie actief bleven in de vervening in Hardenberg, Zuidoost-Drente en de Peel.

In de oudste grafzerken in het Achterveld valt vooral de grote groep Groninger boeren op, die aan het eind van de negentiende eeuw naar de vruchtbare dalgronden rond Dedemsvaart trokken om een bestaan op te bouwen. Ook zijn op deze begraafplaats de graven te vinden van vijf van de zeven Avereesters die op 6 april 1945 in Balkbrug door de Duitsers werden gefusilleerd.

De inventarisatie van begraafplaats Achterveld in Dedemsvaart is onlangs voltooid. Het resultaat is online beschikbaar via de site van Online-begraafplaatsen. Hier zijn de gegevens van 2.341 zerken en 3.367 personen te vinden. Daarnaast is een volledige index beschikbaar waarin veel aanvullende genealogische gegevens m.b.t. de overledene zijn vermeld. Op de site van Online-begraafplaatsen zijn ook de gegevens van de R.K. begraafplaats en het oude gedeelte van de Mulderij te Dedemsvaart te vinden.

Helmuth Rijnhart

Reacties

Wilt u dat de groepsbeheerder contact met u kan opnemen, registreer u dan eerst.

CAPTCHA
Deze vraag is om spam-bots tegen te gaan